Ο Κύριος Τούβε; O ίδιος απάντησα εγώ…

Δέχτηκα ένα τηλεφώνημα προ ημερών.

Ο κύριος Τούβε;

Ο ίδιος απάντησα εγώ νωχελικά, ενώ πρόλαβα να ρωτήσω ποιος είναι.

Είμαι η υπεύθυνη του περιοδικού, Σχεδία. Ξέρετε το περιοδικό και τι πρεσβεύουμε;

Αν ξέρω λέει; … απάντησα εγώ και ο χρόνος σταμάτησε αφού βυθίστηκα στις σκέψεις μου…

Περιοδικό Σχεδία. Άνθρωποι που έχασαν υγεία, σπίτια, όνειρα και κάθε είδους προσδοκία, απέκτησαν ένα περιοδικό. Ένα περιοδικό για εμάς τους αδαείς. Ένα καινούργιο σπίτι γι’ αυτούς. Τους έχω συναντήσει πολλές φορές στη ζωή μου και στο δρόμο απέναντι από το μπαλκόνι μου, με το κόκκινο χρώμα που χαρακτηρίζει τη φορεσιά τους. Παλεύουν με το παρελθόν τους, τη χαμένη αυτοπεποίθησή τους.. Παλεύουν με το κρύο, τη ζέστη .. Παλεύουν με την αγένεια και την αδιαφορία των συνανθρώπων τους. Όμως εκείνοι συνεχίζουν να χαμογελούν γιατί απέκτησαν ένα σπίτι που λέγεται περιοδικό Σχεδία και σχεδιάζουν από τις πωλήσεις κάθε τεύχους να βρουν ένα κεραμίδι, ένα πιάτο φαί και ένα ζευγάρι παντόφλες.. Αν έχεις το Θεό σου.. ένα ζευγάρι παντόφλες..

Παλεύουν στα πεζοδρόμια, κρατώντας το τεύχος ψηλά που δείχνει πόσο περήφανα διεκδικούν και πάλι τη ζωή. Δε φωνάζουν. Δεν επιβάλλουν ν’ αγοράσεις. Απλά στέκονται εκεί και δίνουν τη δική τους μάχη με τη μηχανή του χρόνου, ώστε να μπορέσουν να σηκώσουν και πάλι το ανάστημα τους..

  • Ο Κύριος Τούβε; Ακούγεται και πάλι η φωνή από μέσα.
  • Συγνώμη, λέω εγώ και απαντάω μονολεκτικά. Μπράβο.

Ένα μεγάλο μπράβο γι’ αυτό που κάνετε. Γνωρίζω ποιοι είσαστε, το έργο σας και είμαι υποστηρικτής αυτού του περιοδικού που είναι σύμβολο ανθρωπιάς και ουσίας, κόντρα στη μαυρίλα της εποχής.

  • Τότε σίγουρα θα θέλατε να ενισχύσετε το ηθικό αυτών των ανθρώπων, αφού κάλεσα για να σας προτείνω να μοιραστείτε τον κόσμο που φτιάχνετε με τη γραφή σας, με αυτούς τους ανθρώπους…

Εγώ γέλασα δυνατά, αλλά όχι απο ειρωνία. Εγώ να μοιραστώ τον κόσμο μου; Εκείνοι να μοιραστούν το δικό τους, μαζί μας. Εκείνοι θα μας κάνουν την τιμή να μιλήσουν για τις πραγματικές δυσκολίες. Εγώ δεν έχω να πω κάτι.. Θέλετε να έρθω για να τους ακούσω;  Να έρθω. Να μιλήσω και να το παίξω σπουδαίος στους σπουδαίους ήρωες που θα έχω απέναντι μου, μοιάζει οξύμωρο και λιγάκι πως να το πω.. άβολο για μένα..

  • Και θα τους κάνετε να μιλήσουν;
  • Αν δεν τους κάνω να μιλήσουν, τότε θα τους διαβάσω. Αυτό μπορώ να το κάνω με χαρά. Θα φέρω το αγαπημένο μου απόσπασμα, θα τους το διαβάσω και θα πω γιατί το επέλεξα, τι συναισθήματα μου δημιουργεί κι αν μου θυμίζει κάτι… Θέλω αυτός να είναι ο σκοπός της συνεύρεσής μας..

‘’ Δείξε μας το δρόμο και μοιράσου τον κόσμο σου.. Άνοιξε την ψυχή σου, διαβάζοντας το αγαπημένο σου απόσπασμα..’’

Στις 26 Ιουνίου είναι καλά στο κέντρο της πόλης;

  • Τέλεια μου είπε εκείνη. Θα τα πούμε σύντομα. Αλήθεια σας ευχαριστώ.

Ο κύριος Τούβε θα είναι εκεί, απάντησα εγώ χαμογελώντας και έτσι ξεφύλλισα τα βιβλία μου για να διαλέξω απόσπασμα..

Χρήστος Τούβε