” ΗΛΙΘΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ “


Γονείς είναι εκείνοι οι άνθρωποι που ξημεροβραδιάζονται πάνω απο το μωρό να δούνε αν κοιμάται καλά. Αν ανασαίνει καλά. Που πετάγονται με το πρώτο κλάμα, από το κρεβάτι. Που ταίζουν το παιδί τους λέγοντάς του, ιστορίες. Που τους μαθαίνουν γράμματα. Ορθογραφία και γραμματική. Που αν δεν καταλαβαίνουν κάτι τα παιδιά, το επαναλαμβάνουν και επιμένουν. Για να μάθουν. Γιατί αυτή η κοινωνία είναι μία κοινωνία που την χαρακτηρίζεις ως “ηλίθια κοινωνία”.
Τα παιδιά προτιμούν τις πλαστικές επεμβάσεις από την ορθογραφία. Προτιμούν την τηλεόραση και τα χαζοπαίχνιδα απο τη δουλειά. Προτιμούν να πάνε στο Survivor, στα Παιχνίδια του Έρωτα για να βρούνε σύντροφο, από το να προσπαθήσουν να χτίσουν τη ζωή τους σιγά σιγά και με αξίες. Προτιμούν να ζούνε για το ίντερνετ παρά για τη ζωή. Προτιμούν να παίρνουν likes, παρά να παίρνουν τηλέφωνο ένα φίλο να βρεθούν σ’ένα άδειο καφέ για να μοιραστούν τις ανησυχίες τους.
• Προτιμούν να γίνουν “celebrities” αλλά να μην μπορούν να ξεχωρίσουν ότι λέμε επιφυλακτική όταν κάπου διαστάζουμε αλλά να λέμε προφυλακτική… και δε φταίνε τα παιδιά στο 100%.. εκείνοι οι γονείς φταίνε που δεν έδωσαν το 100% για να μην ξεφυτρώσουν και άλλες ξανθιές παρουσιάστριες ή άλλα αλλοτριωμένα πρότυπα. Εκείνοι οι γονείς που δεν τόνισαν πως η Ελληνική σημαία έχει γραμμές που συμβολίζουν και σημαίνουν την έκφραση “Ελευθερία ή Θάνατος ” και ότι οι πρόγονοι μας πέθαναν αλλά προτίμησαν την ελευθερία ενώ οι ίδιοι προτίμησαν να θανατώσουν εγκεφαλικά τα παιδιά τους, δίνοντας τους απόλυτη ελευθερία και αρχές που δεν κρατάνε στο χρόνο, αφού ηθοποιός δε γίνεσαι αν δεν πας σε δραματική σχολή. Συγγραφέας δε γίνεσαι επειδή γράφεις δύο στιχάκια στο φέις και παίρνεις like. Ποιητής δε γίνεσαι επειδή γράφεις ακαταλαβίστικα για να εντυπωσιάσεις. Και όχι δε γίνεσαι μοντέλο επειδή λες δύο μπούρδες που πουλάνε.
• Ηλίθια κοινωνία σταμάτα να πουλάς ευκολία. Σταμάτα να πουλάς πρότυπα που πρότυπα δε θα γίνουν ποτέ.
• Με σκληρή δουλειά. Μόνο έτσι θα πας μπροστά. Και δεν χρειαζεται να βγεις στην τηλεόραση για να είσαι κάποιος. Είσαι κάποιος επειδή προσπαθείς να μεγαλώσεις σωστά τα παιδιά σου ώστε να γίνουν χρήσιμοι στην κοινωνία. Γιατί οι κοινωνίες χρειάζονται χρήσιμους ανθρώπους και όχι άλλες αντρικές και γυναικείες μαριονέτες …

Χρήστος Τούβε